Falusi Házigazdák: a Kiáltvány

Justyna Turek

December 5, 2023

Két év munkája eredményeként - Falumegőrzők: a Manifestum!

A We Are Holis csapatában hatalmasan büszkék vagyunk, hogy az 'Open School for Village Hosts' (Falumegőrzők Nyitott Iskolája) manifestójának létrehozását vezethettük. Hat partner egyikeként két éves hosszú és átfogó utunk során széleskörű online képzéseket fejlesztettünk és felbecsülhetetlen értékű személyes foglalkozásokat tartottunk Grottole-ban (Olaszország), melyeknek a transzformáló manifestó kidolgozása volt a csúcspontja.

A Falumegőrzőktől a Falumegőrzőknek

"Annak felismerése, hogy egy valóban hatásos dokumentum létrehozásának lényege, a fókuszunk végig az együttműködésben gyökerezett az egész folyamat során. Fő célunk nem csak egy vizuálisan vonzó dokumentum létrehozása volt, hanem annak biztosítása, hogy releváns és gyakorlati használhatósága is legyen. Egy olyan dokumentumra törekedtünk, ami nem csak porosodik a polcokon, hanem aktívan használják, módosítják és alkalmazzák a valódi falumegőrzők (ez a mi reményünk!)

Felismerve, hogy az értéke a gyakorlatban rejlik, folyamatunkat a falumegőrzők saját szükségleteivel és tapasztalataival való rezonanciára alakítottuk. Arra törekedtünk, hogy egy élő dokumentumot hozzunk létre - egy olyan tervezetet, amely könnyen elfogadható, módosítható és fejleszthető azok számára, akiknek szolgálnia kell. Az volt a szándékunk, hogy egy dinamikus keretrendszert fejlesszünk ki, amely képes az adott közösség változó szükségletei és törekvései mellett fejlődni.

A Folyamat

A Manifestó létrehozása egy dinamikus folyamat volt, amely Simona, Dominika és Justyna agyaló ülésekkel kezdődött, ahol felfedezték, hogy mit kellene és mit ne kellene magába foglalnia a manifestónak. Ezek a megbeszélések lefektették az irányvonalat. Azonban a döntő pillanat a Grottole-ban tartott intenzív műhelymunka volt Dominika és Simona vezetésével, ahol mélyebben belemélyedtünk abba az érzésbe, hogy mi is valójában egy falumegőrző. Itt a résztvevők szabadon megosztották gondolataikat a falu vendégfogadásának lényegéről, lehetővé téve számunkra, hogy első kézből megértsük, mit jelent számukra igazán mindez.

Ezekből az felbecsülhetetlen értékű belátásokból merítve Simona és Dominika kidolgoztak egy kezdeti keretrendszert, tudva, hogy ez a dokumentum folyamatosan változó falumegőrzői környezettel együtt fog fejlődni. Együttműködve partnereinkkel, dolgoztunk azon, hogy összegyűjtsük és értelmezzük ezeket a különböző nézőpontokat.

A következő jelentős fázis az volt, hogy a tervezetet kiválasztott csoportokkal megosztottuk visszajelzésért, egy inkluzív finomítási folyamat részeként (Köszönjük mindenkinek!). Kérdőívek és interakciók révén gondosan integráltuk a kapott visszajelzéseket, ami elvezetett minket a Manifestó 1.0-ához - a közösség bölcsességének és bepillantásainak csúcspontjához.

Kollaborációra épülő alapértékünk megtestesítése céljából ez a manifestó egy közösségi út szimbóluma - a Grottole közösség lelkes részvételével kezdődött, kiterjedt az elismert partnerekkel való együttműködésre, majd az esszenciális visszajelzésekkel zárult egy szélesebb közönségtől.

Következő lépések - A Jövő

Ez a manifestó csupán az állandó átalakulás kezdetét jelzi. Amint elindulunk ezen az úton, elismerjük, hogy ez a dokumentum folyamatos fejlődés és hatékony átalakulás kezdetét jelenti közösségeinkben. Hamarosan a manifestó hét nyelven lesz elérhető 🇭🇺🇵🇱🇮🇹🇷🇸🇱🇻🇬🇧🇪🇸, biztosítva ezzel a széles körű hozzáférést. Lentebb letöltheted a magyar verzióját a manifestónak, hogy mélyebben beleáshasd magad az átalakító kezdeményezésünkbe.

Belső-külső együttműködés

Ez az eredmény nem valósulhatott volna meg csapattagjaink kivételes elkötelezettsége nélkül - Simona Mancusi és Dominika Majewska (a fő manifestóírók), Justyna Turek (szerkesztési projektmenedzser), Márton Gosztonyi (kutatás, képzési anyagok), és Maxim Dedushkov (tréner). Mély hálánkat fejezzük ki ELISAVA Massimo Menichinelli, Helena Elizondo Nieva és Sara Simeone felé a Materahub-tól, értékes hozzájárulásukért és rendíthetetlen támogatásukért e folyamat során

📩 Ha érdeklődsz a témában, és szeretnél többet bevonódni - csatlakozz hozzánk izgatott várakozással, amikor a magyar verzió bemutatásra kerül az eseményen, ezáltal újabb fontos mérföldkőt jelölve az utunkon. Sign Up Today > 7th of December / 🇭🇺 Budapest Hungary

#VillageHosts #CommunityEmpowerment #BudapestEvent #OpenSchoolforVillageHosts #ruraldevelopment #rural #event #holis #weareholis

Download the Manifesto